Avocata Laura Voicu a făcut declarațiile la intrarea în sediul Direcției Naționale Anticorupție, unde a fost citată să se prezinte în dosarul în care procurorii o acuză de fapte de corupție.
„Este prima dată când o să mă văd cu doamna procuror care m-a trimis jos 24 de ore”, a spus Laura Voicu, făcând referire la reținerea sa pentru 24 de ore, în 19 martie, în dosarul în care este acuzată că a atestat ilegal că un bărbat este avocat stagiar în Baroul București și l-a trimis să o reprezinte la DNA. Curtea de Apel București a decis, în 20 martie, ca Laura Voicu să fie cercetată sub control judiciar.
Întrebată ce face Alina Bica, Laura Voicu a răspuns: „Groaznic”. Avocata a precizat că fosta șefă a DIICOT a fost transferată, după trimiterea în judecată, la Penitenciarul de Femei Târgșor, unde se află în carantină și stă singură în cameră.
„Este o măsură legală, dar nu normală. Probabil este doar o coincidență că, într-o zi de miercuri, primul mandat de arestare preventivă (în cazul Alinei Bica, n.r.) a fost înlocuit cu arest la domiciliu, iar eu am fost ridicată. Și poate, ca o altă coincidență, că în ziua în care am ridicat problemele legate de excepțiile pentru dosarul Bica 2, ea a fost mutată la Târgșor”, a adăugat Voicu.
Întrebată cum s-a acomodat Alina Bica în penitenciar, avocata a spus că, din câte a înțeles, angajații de acolo sunt respectuoși, dar speră ca aceștia să o protejeze, întrucât la Târgșor sunt multe deținute care au fost anchetate de DIICOT.
„Este într-un penitenciar în care, atunci când traversează curtea penitenciarului, cele 200 de deținute de acolo îi strigă foarte multe, pentru că majoritatea dosarelor lor au fost făcute de Bica la DIICOT. Este îngrozitor. Sunt convinsă că domnii de acolo vor da dovadă de profesionalism desăvârșit și o vor proteja”, a mai declarat Voicu.
Întrebată dacă Bica nu se aștepta să ajungă la Penitenciarul Târgșor, Voicu a spus: „Să nu uităm că noi am avut o cerere admisă de reprezentantul DNA, prin care am solicitat ca doamna Bica să fie încarcerată, măcar pe această fază a cercetării, în Arestul Central, dar a fost mutată instant”.
Întrebată dacă speră să câștige alegerile la Baroul București în acest an, Laura Voicu s-a arătat optimistă și a arătat că a făcut și o platformă-program, împreună cu echipa sa.
În 26 februarie, fosta șefă a DIICOT Alina Bica fost trimisă în judecată, în dosarul „Bica 2”, în care este acuzată alături de Dorin Cocoș, Alin Cocoș, Ionuț Mihăilescu și fostului ministru al Economiei Adriean Videanu. Fosta șefă a DIICOT, omul de afaceri Dorin Cocoș și Ionuț Mihăileanu sunt arestați preventiv, Alin Cocoș este în arest la domiciliu, iar Adriean Videanu este judecat sub control judiciar.
Alina Bica este judecată pentru că a luat mită un teren, în schimbul intervențiilor pentru despăgubirile acordate lui Gheorghe Stelian, pentru că l-ar fi ajutat pe Ovidiu Tender în dosarul în care este judecat, dar și pentru abuz în serviciu în cazul lui Videanu.
Dosarul „Bica 2” a fost disjuns din cel în care fosta șefă a DIICOT fost trimisă în judecată, în 15 decembrie 2014, pentru că, în calitate de reprezentant al Ministerului Justiției în Agenția Națională pentru Restituirea Proprietăților, împreună cu membri ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor, i-a aprobat omului de afaceri Gheorghe Stelian, în 2011, despăgubiri pentru un teren de 13 hectare supraevaluat cu peste 62 de milioane de euro.
În dosarul „Bica 1” sunt judecați pentru abuz în serviciu Crinuța Dumitrean, fosta șefă a Comisiei Centrale de Despăgubiri, Sergiu Ionuț Diacomatu, deputatul Cătălin Florin Teodorescu, Remus Virgil Baciu, Lăcrămioara Alexandru, Oana Vasilescu și Dragoș George Bogdan. Evaluatorul Emil Nuțiu și omul de afaceri Gheorghe Stelian sunt acuzați de complicitate la abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave.
Avocata Laura Voicu este cercetată, din 19 martie, într-un dosar în care procurorii DNA o acuză de favorizare a făptuitorului și instigare la infracțiunea de exercitare fără drept a unei profesii sau activități.
Potrivit anchetatorilor, Laura Voicu, apărător ales al Georgiei Ioana Deaconu, fosta vicepreședintă a Asociației „Tineri Pentru Viitor”, arestată preventiv într-un dosar instrumentat de DNA, cunoscând faptul că Niculae Learciu nu deține calitatea de avocat, fiind înscris în așa numitul „Barou constituțional”, l-a desemnat pe acesta să participe la activități de urmărire penală ce urmau a se desfășura la sediul DNA în dosarul lui Deaconu, precum și, în repetate rânduri, în alte cauze aflate pe rolul DNA, potrivit procurorilor. Din dispoziția Laurei Voicu, Learciu ar fi exercitat și alte activități ce țin de profesia de avocat, prezentându-se la termene de grefă în Serviciul de reținere și arestare preventivă unde a acordat asistență juridică mai multor clienți ai acesteia.
Procurorii o acuză pe avocată că, prin prezentarea lui Learciu ca avocat, ar fi urmărit și posibila înlăturare a unor probe care ar fi putut fi valorificate în urma desigilării sacilor în care acestea se aflau, întrucât această operație nu ar mai fi putut fi refăcută, iar lipsa apărării inculpatei arestate ar fi atras nelegalitatea obținerii lor, cu consecința imposibilității utilizării acestora ca mijloace de probă.